اصولا پس از فوت یک فرد در میان خانواده از جمله مسائل حقوقی شایع درمیان خانواده های آن مرحوم مسئله ارث بر جای مانده از وی می باشد که به زبان حقوقی ماترک گفته می شود . البته ماترک مفهومی است که در درون خود نتنها دارایی های مرحوم را در بر می گیرد بلکه بدهی های وی یعنی مجموعه دارایی و بدهی را در بر می گیرد بر این اساس به صورت کلی ماترک با توجه به قانون به دیون و واجبات مالی ، وصیت تا یک سوم را در بر می گیرد . در نتیجه ماترک مفهومی کلی تر را در بر می گیرد .
از جمله نکات مهم در ارث بحث موجبات ارث است که امروزه تقریبا به دو شیوه رایج است یکی سببی و دیگر نسبی . یحث سببی که بیشتر امروزه در رابطه زوجین است یعنی بر اساس قانون هر یک از زوجین که در زمان حین فوت دیگری زنده باشند قادرند ارث ببرند که البته این موضوع در نکاح دائم قابل وقوع است . زمان فوت نکته بسیار کلیدی است که در مباحث بعدی بر آن تاکید بیشتری داریم .
نکته دیگر قابل ذکر به عنوان مقدمه بحث سهم الارث است که بر اساس قانون برای هریک از افراد دارای نسب ، کسری تعیین شده که به سهم الارث مشخص است به طور مثال سهم الارث زوجه یک هشتم است و سهم الارث شوهر در صورت نبودن اولاد یک دوم است .
در بیان موجبات نسبی ارث بحث طبقات ارث پدید می آید ، طبقات ارث اصولا به طبقاتی از اقوام اطلاق می شود که هر یک در یک دسته قرار دارند این طبقه بندی باعث می گردد که با وجود هر شخص از طبقه بالا ، شخص طبقه پایین از ارث محروم شود . این موضوع که در قانون با عبارت حُجب طرح گردیده است دارای نکات و مسائل بسیاری است . اما به صورت کلی طبقات ارث عبارتند از .
- پدر و مادر و اولاد و نوه ها
- اجداد ، برادران و خواهران ، و اولاد انها
-عموه ها و عمه ها ، خاله و دایی ها ، اولاد آنها .
یاد گیری این طبقات بسیار مهم است زیرا گاها مشاهده می شود که برهی ابهامات میان مراجعین ناشی از همین طبقات است به طوریکه در بر اساس قانون اگر تنها در طبقه اول یک نفر وجود داشته باشد وی باعث می شود که هیچ یک از طبقات بعدی ارث نرسد .
از جانب دیگر اگر فردی از یک طبقه به واسطه فوت ارث دهنده محق به دریافت ارث گردد حتی اگر ارث را دریافت ننماید و وی نیز بمیرد از سهم الارث مشخص شده قانونی خود به کسانی که از وی ارث می برند ارث می رساند نه بیشتر . مورد اخیر که یکی از موارد مبتلا به است در مواردی رخ می دهد که به فرض مثال پدر خانواده فوت می کند و وی دارای دو فرزند همسر و مادر و برادر و خواهرانی است . اگر در این مثال مادربزرگ که محق به دریافت ارث از پسر خود است فوت کند سهم وی از ارث حذف نمی گردد و این سهم به فرزندان وی می رسد . سهم زوجه نیز که مانند دیگر افراد مشخص است .
نظرات شما عزیزان:

برای من که آموزنده بود
.: Weblog Themes By Pichak :.